Herbata czarna
Herbata czarna jest popularna od bardzo wielu lat i dlatego też dobra herbata była popularna również w PRL. Oczywiście nie była ona tak zróżnicowana jak obecnie, ale na pewno była wyjątkowo ceniona. Najważniejszą kwestią herbaty, która była podawana w tamtym okresie był fakt, że najczęściej była podawana w cienkich i łatwo tłukących się szklankach. Trzeba pamiętać, że nie była to herbata zielona czy też biała herbata, a zwykła standardowa herbata czarna. Bardzo często stosowano ozdobne ochraniacze wykonane z wielu różnych materiałów. Oczywiście najczęściej musiały być to ochraniacze wykonane z materiału, który nie przewodził ciepła.
Zasady picia i podawania herbaty
Całą ceremonię picia herbaty w tym okresie dokańczało słodzenie herbaty przy wykorzystaniu dużej ilości cukru. Wymieszanie herbaty musiało nastąpić bez wydawania żadnych dźwięków. Niektóre źródła mówią, że trzeba było wykonywać pewne konkretne ruchy np koliste, jednak niestety nie jest to obecnie pewne. Kolejną kwestią o jaką należało zadbać było wyjęcie łyżeczki podczas picia napoju. Jej zostawienie w szklance to był jeden z najcięższych grzechów.
Wybór gatunków
Herbata była bardzo popularnym napojem, jednak wyboru nie było. Dostępna była herbata czarna i nawet nie był to earl grey. Czasami można było na rynku znaleźć jej niektóre odmiany jak madras czy też yunnan. Dopiero w późniejszym etapie pojawiła się wspomniana earl grey, chociaż również nie należała do zbyt popularnych odmian herbaty.
Jeżeli chodzi o zaparzanie to zwykle było to realizowane w specjalnych czajnikach. Powstawała w nich specjalna esencja, która była rozcieńczana przy wykorzystaniu wrzątku tuż przed podaniem. Czasami po prostu sypano herbatę do szklanki i zalewano. Niestety picie takiej herbaty nie było przyjemne, ale było jedyną opcją. Herbata czarna w tym czasie była najbardziej popularnym napojem. Co prawda istniała alternatywa w postaci kawy i kompotu, jednak były to mniej popularne napoje.