Delikatna biała herbata
Dobra herbata jest napojem wyjątkowym. Napar przyrządzany z liści i pąków skradł serca ludzi na całym świecie. Bogactwo odmian oraz gatunków sprawia, że herbata jest już czymś więcej niż tylko napojem. Herbaty świata stały się dla wielu ludzi pasją. Jeżeli ktoś gustuje w mocnych herbatach, sprawdzonym rozwiązaniem jest herbata czarna, jeśli jednak ktoś preferuje delikatniejsze smaki, idealna będzie biała herbata.
Pochodzenie białej herbaty
Biała herbata przyrządzana jest z młodych listków oraz pąków herbaty chińskiej. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, kiedy roślina jest jeszcze bardzo delikatna w smaku. Była ona suszona wyłącznie na słońcu, w wyniku czego zachodziła wyłącznie minimalna fermentacja. Wynikiem takich okoliczności jest herbata o łagodnym, słodkawym smaku.
W starożytnych Chinach ten rodzaj herbaty był szczególnie szanowany. Herbaty białe uważano za najlepsze herbaty. Ze względu na specyficzny czas zbioru oraz sposób obróbki napój ten był przywilejem ludzi zamożnych. Jej delikatny smak sprawił, że stała się ona popularna również w innych częściach świata. Obecnie bardzo często można znaleźć w sklepach zestaw herbat, wśród których mamy do dyspozycji herbatę zieloną, czarną oraz białą.
Właściwości białej herbaty
Herbata biała zawiera polifenole i dzięki temu ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Napar pomimo swojej nazwy nie jest biały. Każdy sklep z herbatami oferuje zestawy herbat. Zazwyczaj znajdują się tam herbata czarna, zielona oraz biała. Takie promocyjne zestawy bardzo lubią miłośnicy herbat. Jeżeli zaparzymy wszystkie herbaty w przeźroczystym szkle, to zauważymy, że kolor herbaty białej oraz zielonej niewiele się różni. Oba napoje mają bladożółtą barwę.
Herbata biała zawiera znacznie mniej teiny niż herbata czarna. W wyniku tego zaleca się ją dla osób borykających się z przypadłościami serca. Za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów napar może pomóc nam w ochronie naszego organizmu przed wolnymi rodnikami, czyli cząsteczkami, które w nadmiarze mogą powodować wiele chorób.